პროექტის მიზანი
ნოვრუზი სახალხო დღესასწაულია. ყველა დიდი სიხარულით ელის ამ დღესასწაულს. მაგრამ უმეტესობამ არ იცის ნოვრუზის შესახებ. პროექტის მიზანია ხალხისთვის დღესასწაულის, ტრადიციების გაცნობა და დეტალური ინფორმაციის მიწოდება.
სადღესასწაულო სუფრაზე არის ტკბილეული, როგორიცაა შექერბურა, ფახლავა, გოღალი, ბადამბურა. სუფრის მთავარი კერძი არის სადღესასწაულო ფლოვი. ტრადიციის
მიხედვით,
სადღესასწაულო
სუფრაზე
მიირთმევენ
შვიდი
კერძი,
რომელთა
სახელწოდება
იწყება
ასო
„სინ“
(s): samyan (გაყვავებული მარცვლები), სერ (ნიორი), სები (ვაშლი), სიპანდი (ისპანახი), სუმაკი. (კოწახური), სონჯიტი (ზეთისხილი), სირკო (ძმარი).
ამ ფოტოში ჩანს ხონჩა, რომელიც ხონჩა ნოვრუზ ბაირამის საინტერესო რიტუალია :
სადღესასწაულო დღეებში, ჩვეულებრივ, ხალხს აძლევენ ნოვრუზის „წილს“. ხონჩა სავსეა სადღესასწაულო
ტკბილეულებით,
ჯეჯილით,
სანთლებით
და
იგზავნება
მეზობლებთან
და
მეგობრებთან. ხონჩას ცენტრში ჯეჯილი აუცილებელია. თუ ოჯახს ჰყავს დანიშნული
გოგონა,
მაშინ
სიძეს
მხრიდან,
მისთვის
სპეციალური
ხონჩა
მზადდება.
ამ
დღეს,
სიძის
ოჯახმა
აუცილებლად
უნდა
გაგზავნოს
საჩუქრები
პატარძლის
სახლში
- ტკბილეული,
ოქრო
და
ვერცხლის
ნივთები
და
სხვა.
პატარძლის
ოჯახი,
თავის
მხრივ,
სათანადო
ყურადღებას
იჩენს
სიძის
ოჯახისადმი.
No comments:
Post a Comment