ნოვრუზ ბაირამი

 რა არის ნოვრუზ ბაირამი


ნოვრუზის დღესასწაული მთელ თურქულ სამყაროში გაზაფხულის დადგომას ნიშნავსნოვრუზი სპარსული სიტყვაა. მისი ერთი ნაწილი "ნოვ"- ახალს, ხოლო "რუზ"- დღეს ნიშნავს. ეს დღესასწაული გაზაფხულის მოსვლასთან ასოცირდება



ისტორია

ნოვრუზ ბაირამი მთვარის კალენდრით 1395 წლის ფარვარის თვის პირველი დღეა, ანუ ახალი წელია.ნოვრუზ ბაირამის ისტორიული ფესვები უძველეს დროს - ღვთის მოციქულის ზარადუსტრას დროს განეკუთვნება. ეს კი დაახლოებით ჩვენს ერამდე 3700-5000 წელს ნიშნავს.უძველეს ბაბილონში ეს დღესასწაული იწყებოდა 21 აპრილს (მარტი,აპრილი) და 12 დღეს გრძელდებოდაახლ  ნოვრუზ ბაირამი აღნიშვნება 21 მარტს. 


 


სხვადასხვა ქვეყნებში ნოვრუზ ბაირამი

მიუხედევად იმისა, რომ ნოვრუზ ბაირამის დაწყების ოფიციალური დღეა 21 მარტი, ზოგიერთი ქვეყანა გართომაბას იწყებს 20- ში. ზოგიერთი ერისთვის ერთი დღე საკმარისია, ზოგი კი მხიარულობს და ქეიფობს ერთი კვირიდან 15 დღემდე. და, მაგალითად, ავღანეთსა და ირანში ჩვეულებრივია ნავრუზ ბაირამის აღნიშვნა ახალი წლის პირველ 5 დღეს, ასევე 13-.


ყაზაყეთი

ამ ქვეყანაში ნოვრუზს 22 მარტს აღნიშნავენ. ყაზაყური ბაირამი ცოტათი ჰგავს უფრო ნაცნობ მასლენიცას. დღესასწაულზე ასევე ჩვეულია ქალაქის მოედანზე სუფრა გაშლა და გართობა. ასევე ყველა ადამიანი დევს სუფრაზე დებს წყაროს წყალს, ხელნაკეთ ჰალვას და ხორბლის მარცვლებს.  



უზბეკეთი

მიუხედავად იმისა, რომ უზბეკეთში 21 მარტი ითვლება გაზაფხულის დღესასწაულის აღნიშვნის ოფიციალურ დღედ, ზოგიერთ ქალაქსა და ქალაქში დღესასწაულები 15 დღემდე გრძელდება. ამ დღეებში ხალხი იკრიბება ჩაის სახლებში, სადაც აუცილებლად მიირთმევენ გაზრდილი ხორბლის მარცვლებს და სურნელოვან პილაფს.




აზერბაიჯანი

აზერბაიჯანში მცხოვრები ხალხი ნავრუზს 20, 21 და 22 მარტს აღნიშნავს. მთელი ეს დღეები ოფიციალური დასვენების დღეებია და ამის წყალობით აზერბაიჯანელებს აქვთ დრო, რომ დრო დაუთმონ ლოცვას და ნათესავებთან ურთიერთობასნოვრუზის აღნიშნვის დროს ხალხური ტრადიციისამებრ, კოცონს ანთებენ, ამზადებენ სხვადასხვა ეროვნულ ტკბილეულებს (შექერბურას, ბადამბურას, ფახლავას, გოღალს), ხონჩას რთავენ ტკბილეულებით, ჯეჯილს ახარებენ, მოხარშული კვერცხებს ღებავენ და .

 



                                                      

           

 


                                                        


                                  

                                                




No comments:

Post a Comment